Polenta



Niedawno odkryłam Polente i wpadłam po uszy.Mogłabym ją jeść codziennie 5 razy w ciągu dnia hihih :)

Polenta to włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi.
Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony.






Polenta to również świetne źródło białka !!!!



Smak ma neutralny, wiec samej jako tako jej się nie je. Ja ja griluje, a potem dodaje jogurt naturalny z ziołami plus warzywka i gotowe. Serwuje sobie ja głównie na lunch.

Wystarczy zmieszać ją z gorąca woda na gazie i ciągle mieszaćm aby uzyskać gładka zbita konsystencje. Przełożyć do miski, foremki do pieczenia i poczekać aż ostygnie i zgęstnieje.  Można wymieszać przed przełożeniem ją do miski z parmezanem , dodać zioła , przyprawy.



Tutaj już po wygnieceniu z foremki:


 Grilowana

A tutaj już na moim talerzu :)





Smacznego !!!












10 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam, kiedyś muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też nigdy nie próbowałam, ale wygląda bajecznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię, ale najczęściej pojawia się u mnie na słodkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz na slodko to nawet nie pomyslalam aby zjesc:):): jutro to nadrobie:)

      Usuń
  4. omg w pierwszej chwili przeczytalam placenta :))) hahaha

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam tego, musi być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za komentarz i zapraszam ponownie. BeSlim

Copyright © 2014 BeSlim , Blogger