Przepis BeSlim Kurczak w cieście filo.
6
dieta
Najlepsze przepisy wychodzą mi jak nie mam totalnie pomysłu. Czyli coś z niczego.
Dzisiaj moja wersja kurczaka w cieście filo. Mówię Wam pychaaa
- piersi kurczaka x4
- 1/2 dużej marchewki
- średni por
- duża cukinia
- garść groszku mrożonego
- 0,5 l wywaru z kurczaka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, czosnek, słodka papryka, curry, oregano.
- opakowanie ciasta filo, możesz użyć mniej.
- oliwa z oliwek
Polecam duży wok lub garnek.
Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i smażyć około 3 minut. Dodać przyprawy , wymieszać i zalać bulionem. Dusić i zredukować do połowy płyn. Dodać skrobie, wymieszać, dodać jogurt już na wyłączonym gazie i wymieszać.
Przełożyć do wysokiej formy, u mnie ceramiczna. Na to pozgniatać ciasto filo. Tzn wzięłam każdą warstwę osobni do reki, zgniotłam i ułożyłam na kurczaka. Skropić ciasto filo oliwa z oliwek i do piekarnika 180 stopni 20-25 min. Gotowe, wtedy kiedy ciasto filo jest już zrumienione ładnie na brąz.
Podawać z sałata.
Możesz dodać inne warzywa, ja po prostu dodałam co miałam. Będą też pasować pieczarki, papryka. Albo nawet zmienić kurczaka na indyka czy czerwone mięso.
SMACZNEGO.
nono akurat mam ciasto filo, wczoraj kupione. Robie dziś na obiad i dam znac czy wyszło. Elka
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńA ja nawet nie wiedziałem , ze jest coś takiego jak ciasto filo haha bravo ja !!:) Max
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj na kolacje dla gości. Nie miałam pomysłu i skorzystałam z tego przepisu. Żałuje, ze nie zrobiłam więcej bo wszystkim smakowało. Polecam i dzięki za kolejny fajny przepis. Alicja
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze to wygląda, i pewno dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis. Muszę wypróbować kurczaka w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuń